Duurzaam

De luchtvochtigheid is door de dikke leemlaag aan de binnenzijde van de muren vrij constant. Hierdoor is de gevoelstemperatuur, ook wanneer de kamertemperatuur wat lager is afgesteld, wat hoger in de winter.

Het huis wordt verwarmd met een lucht/waterwarmtepomp. Via deze warmtepomp wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht, die aan het water van de centrale verwarming wordt afgegeven. Hiermee wordt de vloerverwarming op de begane grond en de wandverwarming op de verdieping gevoed.

Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen, die zich uit het zicht op het platte deel van het dak bevinden. De slaapkamers kunnen afzonderlijk worden bij verwarmd met de design radiatoren bij de douches, waarop u ook uw (bad)handdoeken snel kunt drogen.

We zijn hier ‘van het gas af’. Zowel in de keuken beneden als in de kitchenettes van de studio’s is het mogelijk electrisch te koken.

Het energieverbruik van onze ecologische woning is relatief laag. Het dak is geïsoleerd met  dikke vlasisolatieplaten met een zeer hoge isolatiewaarde. Er wordt gebruik gemaakt van douchewarmteterugwinning. De koudwateraanvoer van het douchewater wordt onderweg naar de kraan geleid langs het warmere douchewater dat wordt afgevoerd. Hierdoor hoeft minder warm water te worden bijgevoegd.

Om onnodig waterverbruik te voorkomen is de watertoevoer voor de douches wat zuiniger afgesteld. Voor de doorspoeling van de toiletten wordt gebruik gemaakt van hemelwater, dat in een ondergronds infiltratiebuffer reservoir wordt bewaard.

Er is geen rioolaansluiting. Toilet- en overig afvalwater (zoals van wastafels, douches, vaatwasmachine en wasmachine) worden separaat afgevoerd en voorgezuiverd via respectievelijk een septic tank en een vetvangput. Vanuit deze beide voorzuiveringsinstallaties wordt het water naar het heleofytenfilter gepompt (gelegen achter de vijver). Hierin wordt het water op natuurlijke wijze verder gefilterd. Dit hele proces zorgt ervoor dat het afvalwater al voor meer dan 90% is gezuiverd, voordat het terug wordt geloosd op het oppervlaktewater.

Afval wordt hier gescheiden, duurzaam ingezameld.